Willem-Alexander Claus George Ferdinand, geboren op 27 april 1967 in Utrecht, is de oudste zoon van koningin Beatrix en prins Claus van Nederland. Hij groeide op in de Koninklijke Paleizen in Nederland en kreeg zijn opleiding aan de Nieuwe Baarnse School in Baarn, de Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag en het Atlantic College in Wales.

In 1985 begon Willem-Alexander aan een studie geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij studeerde af in 1993 met als specialisatie geschiedenis van internationale betrekkingen en werkte vervolgens als vrijwilliger bij de Verenigde Naties in New York en Genève.

Willem-Alexander trouwde op 2 februari 2002 met Máxima Zorreguieta, een Argentijnse in Amsterdam. Het paar heeft drie dochters: Amalia, Alexia en Ariane.

Willem-Alexander volgde zijn moeder op als koning van Nederland op 30 april 2013, na haar aftreden. Hij is de eerste mannelijke monarch sinds zijn overgrootvader, koning Willem III, die in 1890 overleed. Sinds zijn aantreden heeft Willem-Alexander verschillende staatsbezoeken afgelegd en heeft hij de relaties van Nederland met andere landen versterkt.

Willem-Alexander heeft tijdens zijn tijd als koning ook verschillende maatschappelijke initiatieven ondersteund, zoals de Invictus Games voor gewonde veteranen en de Koningsspelen, een jaarlijks sportevenement voor Nederlandse schoolkinderen. Hij is ook betrokken bij internationale watermanagementprojecten en staat bekend om zijn persoonlijke interesse in duurzaamheidskwesties.

Als koning van Nederland vertegenwoordigt Willem-Alexander het koninkrijk in binnen- en buitenland, heeft hij bepaalde ceremoniële taken en is hij het symbolische hoofd van de regering.