Datum 12 juni 2024


In augustus 2023 kregen wij zomaar uit het niets een mail en brief van Visual Right Group of wij maar even €391,- wilde betalen voor het schenden van copyright op een foto die op onze website vermeld stond.

Wij hebben toen direct contact met Visual Right Group opgenomen. Zij bleven consequent bij hun stelling dat wij de copyright hebben geschonden van de fotograaf. Echter dreigde Visual Right Group met een rechtszaak als wij niet betaalde. Wij merken op dat er geen enkele rechtsgrond bestaan tussen de Oranjevereniging en Visual All Right Group. Wij zijn dan ook niet voornemens om te voldoen aan hun verzoek.

Nu kregen wij onlangs (5 juni 2024) weer een mail van Visual Right Group een mail van Visual Right Group over twee foto’s die wij zonder toestemming zouden hebben gebruikt. In dit geval is de claim van Visual All Right Group onterecht.

Tussen de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) en Rijksvoorlichtingsdienst is afgesproken dat Oranjeverenigingen foto’s van de website van het Koninklijk Huis met © RVD vrij gebruikt mogen worden. De foto’s waarvoor Visual Right Group nu stelt dat wij het auteursrecht hebben geschonden zijn niet gewaarmerkt en de werkelijke fotograaf kan dan ook niet worden vastgesteld. De foto’s zijn immers in 2023 gemaakt op een persmoment tussen leden van het Koninklijk Huis en vele fotografen waarbij de Rijksvoorlichtingsdienst ook foto’s heeft gemaakt. Tevens is van toepassing het recht op citaat, maar dat erkennen de Belgen niet en zij stellen dat zij ook het recht hebben om op een agressieve wijze hoge kosten mogen rekenen. In België lag Permission Machine al onder vuur en daardoor hebben deze Belgen op slinkse wijze hun bezoedelde naam aangepast naar Visual Right Group, die tegenwoordig in de eigendomszak zit van John de Mol.

In onze algemene voorwaarden hebben wij opgenomen dat het niemand is toegestaan om informatie of gegevens van onze website zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming te gebruiken, op te slaan, te kopiëren of te delen met derden. Door deze laatste actie van Visual Right Group hebben zij onze voorwaarden geschonden. Wij leggen nu een directe sanctie van €500,- per dag op bij Visual Right Group, welke kan oplopen tot maximaal €7.500,-! Visual Right Group is geen recherchebureau en heeft dus ook geen legitieme rechercherechten. Visual Right Group zegt het screenshot alleen met ons te delen en verder met niemand. Tot wij het laatste mailtje lazen… als wij niet betalen dan zullen ze het screenshot gaan delen met hun “zogenaamde juridische partner”, waarvan akte!

Wij zijn van mening dat fotografen, en instanties er goed aan zouden doen om hun beeldmateriaal en teksten zichtbaar te markeren. Het hele copyright gebeuren is maar een “mistig” geheel en zorgt voor veel onduidelijkheid.

Een zeer agressieve partij, waarvan nooit bewezen is dat zij vergoedingen aan fotograven uitkeren.